Broj 62
Početna > Zanimljivosti > ĆILIBAR

ĆILIBARZLATNA PROZRAČNOST

ĆILIBAR

Simbolizuje Sunčevu energiju, budi životnu radost, donosi svetlost i toplinu, privlači ljubav, stimuliše sreću i zadovoljstvo

Ćilibar je nastao kao čudesna mešavina različitih biljnih smola, jantarne kiseline i eteričnih ulja u kojoj su sačuvani mehurići vode, ostaci lišća, cveća, delovi fosila insekata pa čak i paukova mreža. Nadaleko poznatim baltičkim ćilibarom ili jantarom trgovalo se nekad kao najvećim bogatstvom. Tada je nastao takozvani Jantarski put koji se protezao od Baltika pa sve do zemalja južne Evrope.

Sve boje ćilibara
Postoje različite boje ćilibara - od bele, preko svetložute, boje meda, crvenkaste sve do tamnosmeđe ili tamnozelene. Ređe se sreću primerci koji su poluprovidni, neprozirni pa čak i fluorescentni!

Zlatnožuti - jači je od običnog. Najčešće je poreklom iz Dominikanske Republike i star je oko 25 miliona godina.
Zeleni i plavi - ćilibar nastao u oblasti Baltika može da bude svetloplav zbog mehurića koji su se u njemu zadržali tokom formiranja kamena.
Tamna boja - u Rumuniji se može naći sivi, a na Siciliji crni. Tamna boja zavisi od starosti i sušenja ćilibara. On može da primi vodu i uveća svoju zapreminu za čak osam procenata, ali i da izgubi vodu.
Potpuno providan - u Tasmaniji je pronađen providni beli ćilibar za koji se veruje da je star dva miliona godina. I Dominikanska Republika poznata je po veoma prozirnom ćilibaru.
Boja ćilibara može se i veštački menjati zagrevanjem i hemijskim putem. Rimljani su korenjem nekih biljaka, morskog purpura i kozjeg loja menjali boju ćilibara dobijajući tako veštačko drago kamenje, pre svega ametist. Tako obrađen, ćilibar je vredeo kao zlato!

Kako da znate da je ćilibar pravi?
Zbog sve ređih nalazišta, cena mu je poslednjih decenija znatno porasla pa se na tržištu nalaze kopije nastale dugim kuvanjem kazeina, žumanceta i brašna. Da li se radi o pravom ćilibaru možete proveriti ako ga snažno protrljate pamučnom ili vunenom tkaninom i ukoliko ispustiti miris koji podseća na borovinu. Takođe, ako ćilibar protrljate alkoholom, a on počne da bledi, znajte da je u pitanju kopija.

Grčki zrak sunca
Još su stari Grci otkrili mističnu snagu koju u sebi krije ćilibar. Brojanice i amajlije od ćilibara neka su vrsta kondenzatora struje jer se same „naelektrišu", a oni koji ih nose ili prebiraju, tako se oslobađaju viška elektriciteta. Grčki filozof Tales, koji je smatrao da je sve što postoji nastalo iz vode, kao dokaz da i mrtve stvari imaju dušu sposobnu da pokrenu predmete, uzimao je ćilibar kao dokaz. On je oko 600. god. pre nove ere otkrio magnetna svojstva ćilibara.

Mit o ćilibaru
Prema Ovidiju, sin boga Heliosa, Faeton, nagovorio je oca da mu pozajmi vatrene kočije. Seo je u njih, ali, pošto ih je vozio prenisko, zapalio je zemlju i useve. To je toliko razbesnelo Jupitera da ga je za kaznu ubio munjom. Faetonova majka i sestra od tuge su se pretvorile u drveće, a od njihovih suza, osušenih suncem, nastao je ćilibar.
Postoji i predanje po kome je ćilibar nastao od skamenjenih Apolonovih suza, koje je on prolio kada je prognan u zemlju Hiperborejaca. Te suze bile su izraz njegove čežnje za rajem i veze sa Elisijem.

Spiritualna energija ćilibara
Drvo simbolično povezuje nebo i zemlju transformišući sunčevu energiju u mineral, odnosno ćilibar. Simboliše zlatnu prozračnost sunca, daje čarobnu snagu, a posvećen je Apolonu (Heliosu). Samo poreklo sugeriše neke od njegovih spiritualnih kvaliteta:
- Reguliše duhovnu energiju usmeravajući je prema stvaralaštvu i čistoti.
- Ćilibar individualnu energiju povezuje s kosmičkom, dušu s univerzumom.
- Spajajući u sebi odlike zlata i srebra, ćilibar simboliše nekvarljivu, neiscrpnu, neprolaznu i neuhvatljivu čistotu.
- Verovalo se da miris koji se oslobađa spaljivanjem ćilibara pojačava vidovitost.

Ćilibar kao lek
Vekovima se smatralo da ćilibar nosi u sebi lekovita svojstva, baš zbog osobine da privlači i sakuplja elektricitet. Prema antičkom verovanju, ćilibarska ogrlica branila je telo od bolesti, štitila grlo, otklanjala nervozu i pružala pozitivnu energiju. U Rusiji se i danas novorođenčetu stavlja ćilibarska ogrlica da ga nikada ne bi bolelo grlo. Soli ćilibarske kiseline nalaze se u repi i grožđu, a ova kiselina služi i kao biostimulator nervnog sistema, jačanja aktivnosti bubrega i poboljšanja protoka krvi kod starijih osoba. Pomaže i da se telo oslobodi otrova, pročiste creva i umanji nagomilan stres.