Broj 257
Početna > Lepi i zdravi > Rođene s iskustvom

Univerzalna stimulacija beba

Rođene s iskustvom

Retki su oni koji znaju da se bebe rađaju potkovane znanjem koje su stekle još u utrobi majke

Da bi se lakše snašle kada dođu na svet i prebolele eventualne povrede koje su zadobile tokom rađanja, bebama je potreban odgovarajući pristup prilikom pedijatarskog pregleda u prvim nedeljama života. Doktorka Jelena Jovanović, specijalista pedijatrije, odnedavno praktikuje univerzalnu stimulaciju beba, potpuno drugačiju metodu pregleda i dijagnostike koja je od višestruke koristi za svako novorođenče.

Pregled iz drugog ugla
- Naše telo je jedna celina neodvojiva od svega u svemiru. Kada ga izdelite na organe, više nemate mogućnosti da sagledate tu celinu. Jednostavno ga izopštite iz svemira, prirodnih ritmova i onoga što je dato da funkcioniše kao jedna celina. Tokom svog dugogodišnjeg rada, imala sam sreću da upoznam krajnje neobičnog doktora Vučićevića koji je imao potpuno drugačije principe pedijatarskog pregleda beba. Za vreme standardnog pregleda pedijatar na osnovu takozvanih primitivnih refleksa i akcija konstatuje šta beba može da izvede, a šta ne može i potom ga dalje šalje neurologu, fizijatru, na ispitivanja i tu priča nekako počinje. Dr Vučićević je prilazio bebi, razgovarao sa njom, nosao je u ritmu, pričao joj. Sve to je ličilo na jednu posebnu kreaciju svaki put za svako dete. Kada kasnije vratite film, vi vidite da je i on uradio sve ono što i mi u standardnom pedijatarskom pregledu, ali s jednim potpuno drugačijim pristupom i potpuno drugačijim krajnjim rezultatom - kaže dr Jovanović.

U akciji još pre rođenja

Prema rečima naše sagovornice, beba stiče iskustvo obavljajući brojne radnje u materici, pa prilikom prvog pregleda svakoj bebi ponaosob treba prići na jedan poseban način.
- Beba u materici sve vreme pliva u plodovoj vodi i ne postoji mogućnost nagnječenja ili povređivanja. U vodenoj sredini ona menja svoj položaj svake sekunde. Sve radnje koje beba obavlja u materici su smislene i milion puta ponovljene pa samim tim ostaju zapisane duboko u mozgu. Preko svojih receptora i mozga beba ima prijem svega, a sve radnje koje obavlja za nju su jedno iskustvo. Ako bebu shvatimo kao biće sa znanjem, kao biće koje ima zapis svega što se desilo od nastanka sveta do njenog dolaska, pa čak i nekih stvari kasnije koje su negde zablokirane, onda se njoj obraćamo na jedan potpuno drugačiji način. Na taj način stvaramo blizak kontakt s bebom i potpuno prirodno i spontano dolazimo do jasne slike stanja - objašnjava dr Jovanović.

Kreativna vizuelizacija

Doktorka Jovanović naglašava da svaki porođaj nosi veliki rizik od eventualnih komplikacija i predstavlja izuzetno stresnu situaciju, kako za majku tako i za novorođenče.
- Univerzalna stimulacija beba je poseban sistem pregleda i rehabilitacije dece u prvim mesecima života. Zasniva se na neprestanom ritmu uz davanje zadataka i instrukcija bebi kako da ih izvede, a sve to uz podsećanje na zapise u mozgu, korišćenjem kreativne vizuelizacije i suptilnih energija: vibracije, svetlosti, reči, zvuka... Korisna je kod svakog deteta, a naročito kod onog koje je rođeno s rizikom - kaže dr Jovanović.

Kosmičke bebe

Dr Jelena Jovanović održaće 15. februara predavanje „Kosmičke bebe" na
temu univerzalne stimulacije beba u Mind Centru Scienca Divina, gde se
inače održavaju predavanja za unapređenje alternativne medicine.

 

Dragana Rodić