Broj 245
Početna > Zanimljivosti > Uređenje malih stanova

Izbegnite greške

Uređenje malih stanova

Ukoliko imate volje i vremena, možete učiniti da vaš stan izgleda znatno veći, uz određene boje, raspored nameštaja, zanimljivo osvetljenje...

Neka prostor diše
Treba izbegavati ogromne komade nameštaja. Neka prostor odiše jednostavnošću, jer u njemu želimo da umanjimo osećaj viška predmeta, oblika i boja.

Staklo
Odlučite li se za staklene stočiće, prostor ćete učiniti prozračnim, a takav će nameštaj ostaviti utisak kao da ga jednim delom uopšte i nema.

Funkcionalnost
Često se viđaju i kreveti koji se spuštaju iz ormara, stolovi na rasklapanje kakvi će se pokazati vrlo praktični. Uvek možete imati i stolice na rasklapanje koje ćete koristiti kada vam u goste dođu prijatelji.

Predmeti

U sredinu sobe nije dobro postavljati visoke predmete, koji će dodatno zaklanjati pogled. U centar postavite niže stolove, stolice s nepopunjenim naslonima, a uza zidove one više i glomaznije. Manje ograničavajuće su stolice koje nemaju držače za ruke, a slično praktikujte i pri kupovini ostalih komada nameštaja za sedenje. Što više predmeta postavite blizu uglova, oslobodiće se prostor u središtu sobe.

Ogledala
Poželjno je smestiti ih između prozora, jer će tako „proširiti" prostor. Ogledala mogu biti i velika, pa tako prekrivate i veće delove zidova. Ne moraju nužno imati okvir. Postavite ih nasuprot zidova na kojima i uz koje je što manje predmeta. U protivnom bi se mogli ogledati predmeti s drugog zida, pa bi soba mogla izgledati pretrpano.

Boje
Zidove obojte svetlim bojama. Od onih toplijih: žutih i narandžastih do možda i hladnih: zelenih i plavih tonova, zavisno od toga kakav utisak želite da ostavite bojom i kakve osećaje želite da boje u vama podstaknu. U malim prostorima izbegavajte tapete, prekrivače i tkanine s dezenima.

Svetlo
Prozori u malim prostorima treba da budu što veći i nije ih dobro zaklanjati tamnim i teškim zavesama. Ako su nužne, neka zavese budu prozirne, lake, sa što manje detalja i što sličnije boji zidova. Tako će se svetlost „širiti”, a ne koncentrisati svoj snop, kao što bi se dogodilo s tamnim zavesama.

Vrata - otvorite puteve
Male prostore treba što više otvoriti prema susednim prostorijama. Zato je dobro pregraditi ih staklenim vratima. Ako nisu neophodna, dobro je ne deliti prostore vratima, osim ako je reč o intimnijim prostorima, poput spavaće sobe. U tom slučaju vrata mogu da budu od zamućenog stakla.

Podovi
U malim stanovima najbolje je sve podove obložiti istim tipom podloge ili različitim materijalima u istoj boji, kako bi ostavili utisak kontinuiteta prostora.

Ž. M.