Broj 225
Početna > Intervju > Plaćena da mašta

Kako postati kopirajter - Anja Kostić

Plaćena da mašta

„Razmišljam naglas. Prisluškujem sebe. Pa to zapisujem. To mi je profesija, ali i radost" – tako svoje zanimanje objašnjava Anja Kostić, kopirajter iz agencije SVA

Kada ste shvatili da želite da kopirajting bude vaše zanimanje?
U istom trenutku kada sam se zapitala: „Postoji li profesija u kojoj sam plaćena da maštam..." i saznala da postoji! U novinarstvu sam provela deset godina i, sasvim prirodno, u jednom trenutku sam poželela da se oprobam u nečemu novom, čiji su sastavni elementi pisana reč i sanjarenje.

Koliko ste se dugo školovali i koje je obrazovanje potrebno za ovaj posao?
Potrebna vam je škola raspojasanog mišljenja, koju završavate tako što živite radoznalo, čitate kada god možete i neopisivo uživate u zanimljivim idejama. Inače, diplomirala sam na Katedri za japanski jezik i književnost, a specijalizovala na Fakultetu političkih nauka. Ipak, mislim da su za ovaj posao najvažnije vickastost i visprenost! Duplo V (W)!

Koji su talenti i predispozicije potrebni za dobrog kopirajtera?

Ukoliko ste nekada gledajući neku reklamu pomislili „ja bih ovo mogao bolje", pa smislili svoj scenario, ukoliko ste jedva čekali pismeni iz srpskog „na slobodnu temu", ukoliko koristite neke reči i izraze koje ste sami smislili, ukoliko su se ljudi smejali imenima koja ste davali svojim kućnim ljubimcima... kopirajter tu negde već čuči u vama.

Kojim rečima biste opisali svoj posao?
Na društvenim mrežama je često potrebno ostaviti neki kratak opis sebe ili svog zanimanja, pa je poslednje što sam postavila na Tviteru bilo: „Razmišljam naglas. Prisluškujem sebe. Pa to zapisujem. To mi je profesija, ali i radost."

Kao i kod većine zanimanja, verovatno postoje pozitivne i negativne strane, koje?
Najpozitivnija stvar kod kopirajtinga je ta što vi svoje sredstvo za rad nosite na ramenima i možete da ga iskoristite kada god hoćete. Ponekad mi se dešava da u šetnji do posla smislim većinu stvari koje su mi na spisku za taj dan, a onda ih fino i temeljno brusim. Negativno u ovom poslu je ono što je negativno i u samom životu: nije sve moguće! Tek kada naučite da zamišljate ono što je moguće, a odličnog je kvaliteta: na putu ste da postanete dobar kopirajter.

Šta biste poručili mladim ljudima koji žele da se bave ovim poslom?
Preispitujte, sve oko nas je neko smislio, a možda biste vi to uradili bolje!

 

Suzana Obradović