Broj 165
Početna > Lepi i zdravi > Bol koji zbunjuje

Prepoznajte znake upale slepog creva

Bol koji zbunjuje

Lekari specijalisti tvrde da je upalu slepog creva najteže dijagnostikovati, ali i kad se prepozna, operacija je jedini put do izlečenja

Kada osete jak bol sa desne strane u donjem delu stomaka, mnogi u prvi mah pomisle da je u pitanju slepo crevo koje se upalilo ili perforiralo. Međutim, iako ti bolovi liče na simptome upale slepog creva, lekari tvrde da se dijagnoza može postaviti samo posle pregleda i detaljnih analiza. Upala slepog creva je akutna upala i ona je u najvećem broju slučajeva lokalnog karaktera. Ali, ona može da inicira stvaranje čira ili da izazove upalu trbušne maramice, membrane kojom je obložena trbušna duplja. Lekari specijalisti tvrde da je najteže dijagnostikovati upalu slepog creva jer se slični simptomi pojavljuju i kod upale mokraćnih kanala i bešike, u slučaju pojedinih ginekoloških oboljenja (ciste, upala jajnika) i kod obolelih bubrega. Kod mališana, kažu lekari, slični bolovi se javljaju kod upale žlezda u predelu slepog creva, usled angine ili rinofaringitisa.

Kriva je bakterijska infekcija

Kako objašnjavaju doktori, glavni uzrok upale je bakterijska infekcija, čijem nastanku doprinose i drugi faktori. Infekcija se razvija kao posledica začepljenja crvuljka komadićem stolice, stranim telom, uvećanim limfnim čvorovima, tumorom, čak i parazitima (dečja glista). Bakterije i nakupljena sluz unutar zatvorene šupljine povećavaju pritisak, razaraju zid crvuljka pa dolazi do odumiranja njegovog zida. To može da napreduje sve do prskanja, sa razvojem opšte upale trbušne maramice, sepse, pa čak do smrtnog ishoda. Upalni proces se ponekad može primiriti, ako se začepljenje spontano razreši.

Nije dovoljan ultrazvučni pregled

Za dijagnostikovanje upale slepog creva nije dovoljan pregled ultrazvukom. Neophodan je detaljan klinički pregled. Međutim, ultrazvučnim pregledom se mogu bar eliminisati sumnje da se radi o nekom ginekološkom ili urinarnom oboljenju. Lekar mora da proceni kliničke simptome. Treba da utvrdi da li je temperatura umereno povišena (38-38,5 stepeni), da li pacijent oseća mučninu i da li reaguje na dodir, jer se u tom slučaju očigledno radi o upali slepog creva. Ipak, ovi simptomi se ne javljaju uvek. Ponekad je neophodna i analiza krvi. Povećanje broja belih krvnih zrnaca ukazuje na upalu.

Operacija kao rešenje

Lekari upozoravaju da slepo crevo u slučaju prskanja (perforacije) treba hitno ukloniti i očistiti zonu gde se gnoj eventualno raširio. U visini slepog creva se pravi rez od tri do pet centimetara, a operacija se vrši pod totalnom anestezijom. Operacija slepog creva danas se radi i laserom. Boravak u bolnici traje nedelju dana, dok je oporavak posle hirurške intervencije prilično brz. Specijalisti savetuju da se posle operacije najmanje 15 dana treba uzdržavati od fizičkih aktivnosti. Posle perioda oporavka može se nastaviti sa sportskim aktivnostima, u početku sa ne preterano zamornom rekreacijom (plivanje, vožnja bicikla). Mesec dana kasnije sve ulazi u normalu.

Skalpel samo ako mora

Slepo crevo treba odstraniti samo kada je to neophodno, uprkos tome što se operacija vrši rutinski. Upala slepog creva se pojavljuje kod svih uzrasta, ali je najčešća kod dece i tinejdžera. Prilično je retko kod dece mlađe od dve godine i kod mnogo starije populacije, ali i opasnije jer lekari često ne konstatuju na vreme o čemu se radi.