Broj 141
Početna > Lepi i zdravi > PRVI ZNACI TRUDNOĆE

DECU NE DONOSE RODE

PRVI ZNACI TRUDNOĆE

  • Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju ni posle nekoliko nedelja trudnoće.

Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki ili sve od pobrojanih simptoma, posetite svog ginekologa. Ukoliko se potvrdi da ste u drugom stanju, uživajte u narednih devet meseci i roditeljstvu.

Mučnina i povraćanje

Mučnina se može pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego što primetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih lomi grip.

Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, a nailazi u mahovima ili može trajati ceo dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći.

Promena ukusa

Metalni ukus u ustima i preferiranje neke određene hrane može biti jedan od prvih znakova trudnoće, čak pre izostanka menstruacije. Možda vam više ne prija kafa ili alkohol, pečeno ili do tada omiljeno jelo. Često počinje da smeta i dim cigarete.

Promene na grudima

Tri nedelje nakon začeća osetićete da su vam grudi i bradavice osetljivije. Ponekad mogu biti i natečene - nalik razdoblju kada treba da dobijete menstruaciju. To je izazvano progesteronom. Već pre izostanka menstruacije moguće je da ćete osetiti svrab ili bolove u grudima, a posebno na bradavicama.

Blago krvarenje i grčenje

U trenutku implantacije, kada se embrion veže za uterus, može doći do blagog krvarenja. Događa se otprilike osam do deset dana nakon ovulacije, nešto pre nego što bi inače počeo novi menstrualni ciklus. Iscedak je bledunjav, više ružičast nego krvav.

Fizički simptomi

Mogu se javiti i glavobolje. U toku rane trudnoće one su uobičajena pojava, nastala usled povećanja krvi, uzrokovano trudničkim hormonima. Vrtoglavice i padanje u nesvest su druga dva fizička simptoma, takođe rasprostranjena, a njih izazivaju smanjen nivo šećera u krvi ili proširene vene.

Nivo energije

U početku ćete se možda osećati tek blago umornom, a kako se budete približavali izostalom ciklusu, bićete sve umorniji. Uzrok je grupa hormonskih promena u organizmu, koja povećava nivo progesterona, snižava krvni pritisak i šećer, a povećava produkciju krvi.

Emocionalne promene

Promene raspoloženja su još jedan simptom rane trudnoće. Kao i kod ostalih, i ovde je u pitanju hormonska promena u vašem telu.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvoj nedelji trudnoće. Pošto će vam se materica naglo uvećavati, pritiskaće bešiku i javljaće vam se potreba za mokrenjem. Možda će vam urin potamneti i imati jači miris nego što je uobičajeno. Ali, češće mokrenje može biti i znak urinarne infekcije. Osetite li peckanje pri mokrenju ili imate bolove, obavezno idite kod lekara.

Zatvor

Hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte da jedete više svežeg voća i pijte mnogo vode kako biste to izbegli.

Gorušica

Iako se gorušica i problemi s varenjem obično vežu za kasniji stadijum trudnoće, kod nekih žena se mogu pojaviti u ranijem razdoblju. Izbegavajte tešku ili začinjenu hranu uveče jer vam može pojačati problem.

Porast telesne temperature

Ako vam je telesna temperatura visoka i nikako se ne snižava, vrlo je lako moguće da ste u drugom stanju.

Promene u tenu

Možda ćete primetiti na licu bubuljice koje su rezultat hormonalnih promena. Ovaj problem se često reši do drugog tromesečja. Takođe, postoji mogućnost da vam potamne mladeži zbog povećane pigmentacije kože.

Izostanak menstruacije

Ako inače imate redovne cikluse, izostanak menstruacije je gotovo siguran znak da biste mogli biti u drugom stanju. Obavezno posetite svog ginekologa.