Broj 133
Početna > Lepi i zdravi > GLJIVICE

Bolesti koje vrebaju iz vode i vlage

GLJIVICE

Mnoge promene na koži, smetnje u varenju, urinarne infekcije, pa čak i grip mogu da vas namuče na letnjem odmoru

Toplota i vlaga pogoduju razvoju mikroorganizama, bakterija, virusa i gljivica. Upravo zbog toga pokušajte da izbegavate plitke bazene prepune ljudi jer postoje velike šanse da se zarazite brojnim polnim infekcijama, pa i pojedinim vrstama bradavica. Ukoliko nećete letovati na moru pa vam preostaje da hlad i osveženje potražite na nekom od gradskih bazena, na mestima za tuširanje hodajte isključivo u papučama koje će vas zaštititi od gljivica i bradavica. Stopala su prva na udaru infekcija. Neke vrste gljivica najčešće se zadržavaju na vlažnim rešetkama od drveta na podu, javnih kupatila, pa ih mnogi dobijaju na stopalima baš zbog toga što bosi hodaju oko bazena u sauni ili na plaži. Osim toga, posle kupanja dobro isperite stopala, osušite ih peškirom, pogotovo mesta između nožnih prstiju.
 
  Najčešće letnje infekcije
  Nosite uvek svoj peškir i nikada ga ne pozajmljujte od drugog. Sluzokoža očiju i usta je posebno osetljiva, pa se može desiti da virusi kroz nju prodru u vaše telo dok se kupate u bazenu. Kupanjem na javnim bazenima rizikujete da usled letnjih vrelina „pokupite" grip, odnosno infekciju enterovirusom, koji izaziva glavobolje i bolove u mišićima, konjunktivitis, mučninu i povišenu temperaturu. Rizik od infekcije je veći u stajaćim vodama, ali i u morskim plićacima. Dermatofiti ili gljivice uglavnom napadaju rožnate delove kože, nokte i teme glave. Infekciju kože ćete prepoznati kao crvenilo sa oljuštenim delovima epiderma. Ako su se gljivice proširile, pojaviće se okrugle crvene pege većeg opsega. Kod pojedinih osoba dermatomikoze se manifestuju kao bele pege ili fleke koje po suncu ne tamne, a zimi su pigmentisanije od ostatka kože.
 
  Pravilno lečenje
  Terapija protiv gljivica podrazumeva kreme po receptu koji će vam prepisati dermatolog, a u slučajevima gde su gljivice obuhvatile usnu duplju, grlo, genitalije, obavezni su lekovi. Prezasićenost vode hlorom može štetno da utiče na ljudski organizam pa se onima koji vole da rone otvorenih očiju preporučuje nošenje zaštitnih naočara. Urinarne infekcije obično izazivaju bakterije iz porodice ešerihije koli. Ove vrste infekcija prate tegobe kao što je učestalo mokrenje, povišena temperatura, groznica, a u težim slučajevima i vrtoglavica. Ako osetite takve simptome, obavezno se javite lekaru da bi vam prepisao adekvatnu terapiju antibioticima. Ukoliko koristite antibiotike, ne izlažite se sunčevim zracima da ne bi došlo do fotosenzibilizacije kože i pojave ružnih belih fleka. Naravno, sve ovo ne znači da ćete se istog trenutka zaraziti čim uđete u vodu, ali povedite računa kako biste stvarno uživali na godišnjem odmoru.  
 

  STOPALA NA UDARU GLJIVICA
  Dermatolog Dragana Višnjić ističe da treba izbegavati kupanje u morskoj vodi na mestima gde se izlivaju razne otpadne vode i dodaje - Najčešće infekcije kože su gljivična oboljenja, koja uglavnom napadaju stopala tokom boravka na moru, bazenu ili reci. Takve promene na koži jednim imenom zovemo atletsko stopalo, a manifestuju se tako što se gljivice šire od srednjih prstiju ka spoljnom delu stopala.