Broj 123
Početna > Zanimljivosti > UVEK U TRENDU

Krojevi za sva vremena

UVEK U TRENDU

Iako se moda menja iz sezone u sezonu, trendovi dolaze i prolaze, ali neki modeli ipak su osigurali sebi status večnih klasika

Decenije koje su iza nas iznedrile su modne klasike čija vrednost ni danas nije ništa manja i značajna nego u vreme nastanka.
Mala crna haljina
Tridesete godine prošlog veka donele su nam malu crnu haljinu koju žene i danas rado nose. Štaviše, preporuka svakog stiliste je da žena obavezno mora u svojoj garderobi imati barem jedan primerak. Iako dolazi u raznim varijantama, ona je zapravo uvek ista, jednostavna mala crna haljina klasičnog kroja. Legendarna dizajnerka Koko Šanel prvi put je javnosti predstavila svoje remek-delo davne 1926. godine, ali pravu popularnost stekla je tridesetih godina, tokom kriznog perioda Velike depresije. Suočene sa siromaštvom, ali i dalje željne dobrog izgleda, žene su je prepoznale kao idealan model koji može da se nosi u ama baš svakoj prilici.
Muško-ženska odela
Muška odela postala su sastavni deo ženske garderobe zahvaljujući holivudskoj legendi Ketrin Hepbern koja ih je rado nosila i promovisala četrdesetih godina, u vreme kada su žene isključivo nosile suknje i haljine. Hepbernova je, na radost nadolazećih generacija, pokazala kako muške pantalone na crtu, bela košulja i sako mogu istovremeno da budu udobni, praktični, ali i glamurozni. Sve ostalo su varijacije na temu koju danas prepoznajemo prvenstveno kao „poslovnu modu".
Pensil suknja
Za klasičnu usku suknju koja savršeno prati liniju tela i pruža se desetak centimetara ispod kolena možemo da zahvalimo slavnom francuskom dizajneru Kristijanu Dioru. Ovu elegantnu i ženstvenu suknju popularizovala je tokom pedesetih godina prva dama Amerike Džeki Kenedi, a rado su je prihvatile i ostale žene širom sveta zato što savršeno oblikuje figuru, široke bokove čini užim i vizuelno izdužuje noge.
Platforme
Iako su prvi put predstavljene četrdesetih godina prošlog veka, apsolutni hit postale su tek tri decenije kasnije, s pojavom disko mode, kada su ih prihvatili čak i muškarci. Od tada pa sve do danas prisutne su svake sezone, a svoju popularnost duguju prvenstveno visokim petama i dodatnim centimetrima koji omogućavaju lagan hod bez mnogo napora i bolova u nogama.
Farmerke
Nakon što je glumica Bruk Šilds osamdesetih godina izjavila da između nje i njenih farmerica ne stoji ništa, džins je od odeće za slobodno vreme postao obavezan i za večernje izlaske, pa čak i za glamurozne žurke. Farmerke ni danas nisu izgubile na važnosti i svake sezone prisutne su u svim kolekcijama.